2019 yılının kayısıları toplanmaya başladı. Öncelikle kayısının emeğini çeken tüm çiftçilerimizin, kayısı üreticimize kolaylıklar diliyor, 2019 ürününün öncelikle kendilerine, sonra Malatya'mıza hayırlı-uğurlu olmasını temenni ediyoruz. Hepimiz biliyor ve görüyoruz ki kayısı Malatya için çok önemli bir ürün. Binlerce insanın, üretici olsun olmasın, ekmek kapısı. 

Kayısı sadece üreten insanı etkileyen bir ürün değil. Dünyanın en lezzetli kayısılarını yetiştiren Malatya'nın ekonomisinin vazgeçilmez bir unsuru. Hasat, kurutma, islim aşamasında emek-yoğun çalışma gerektirdiğinden çok sayıda işçiye ekmek kapısı oluyor. Sadece Malatya'dan değil Malatya dışından gelen binlerce mevsimlik işçi sabahın erken saatlerinden akşam saatlerine, hatta akşamın ilerleyen saatlerine kadar, bahçelerde çalışıyor. Öyle kolay iş de değil. Yazın en sıcak günlerinde olgunlaşıp toplanan bir ürün kayısı. İnsan yolda yürürken veya dışarıda bir yerde otururken ya da klimasız ofislerde çalışamazken o işçiler, o üretici güneşin tam beyninize vurduğu noktada çalışmak zorundalar. 

Allah hepsine kolaylık versin!

****

Türkiye'de yaklaşık 17 milyon kayısı ağacı olduğu söyleniyor. Bu ağaçların 8 milyon kadarı Malatya'da imiş. İklimin daha sıcak olduğu Kale (İzollu) ilçesi ile Eski Malatya yöresinde ilk kayısılar oluyor. 

Hasadın başladığı bahçelere giden Vali Aydın Baruş, üreticinin emeğinin karşılığını bulmasının önemine vurgu yaparken, üreticilerin birlikte hareket etmesi gerektiğini anlattı. Haklı bir uyarı ve öneri. Üreticinin örgütlenmesi fiyatın hak ettiği seviyeye ulaşması için çok önemli. Baruş “Bu yıl yaklaşık 390 bin ton civarında yaş kayısı rekoltesi bekliyoruz. Bunun yaklaşık yüzde 10’luk kısmı yaş tüketime gidiyor. Şu an da özellikle Almanya’da, Malatya kayısısı yer almaya başladı. Yaş kayısı üretimi tabii ki toplam kayısı içerisinde fazla değil. Bizim esas önem verdiğimiz konu kuru kayısıdır. Malatya kayısısı tescilli olan Hacı Haliloğlu cinsi kayısı kurutulduğu takdirde kuru madde bakımından dünyada eşi benzeri olmayan kayısıdır. Lezzet bakımından da aynı şekildedir. Bu yıl kayısı üretiminden Malatya‘ya iyi bir gelir gelmesini bekliyoruz. 250 ile 300 milyon dolar civarında kayısı ticaretimiz ve dış satımımız var” dedi. 

Belirtilen gelirin daha da artması dileğimiz ama sadece dilemekle olmuyor. 

Yeri gelmişken: Malatya kayısısının birkaç sene önce AB coğrafi işaret almışlığı vardı. O işin sonrası ne oldu?

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Yap Yeni Üyelik

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.