Malatya:
Malatya'nın yöresel yemekleri gastronomi ve kültür kongresinde ele alınıyor

Yeşilyurt Belediyesi ile (İKSAD) İktisadi Kalkınma ve Sosyal Araştırmalar Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği 1.Uluslararası Malatya Gastronomi ve Kültür Kongresi başladı. Kongrede Malatya’nın yöresel yemeklerinin yanı sıra kültürü de ele alınıyor.

Kentteki bir otelde gerçekleştirilen 1.Uluslararası Malatya Gastronomi ve Kültür Kongresi kapsamında Malatya’nın yöresel yemekleri ve tatlıları tanıtıldı.

Kayısı ve kayısı ürünleri ile tatlılarının yanı sıra analıkızlı, ekşili köfte, yaprak sarması, kiraz yaprağı sarması, kaburga dolma, karın bunbar, mercimekli köfte gibi Malatya’nın birçok yöresel yemeğinin sergilendiği 1.Uluslararası Malatya Gastronomi ve Kültür Kongresi’nin açılışı yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.

Kongrenin başkanlığını yürüten Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Talas, ilk defa geniş başlıklarla, 30’dan fazla başlıkla gastronomi kongresini tasarladıklarını ifade etti.

Talas, gastronomiyle ilgili daha önce kongrelerin yapıldığını anımsatarak, “Dört dörtlük insanların memleketi Malatya’ya bir hizmetimiz olsun diye İktisadi Kalkınma ve Sosyal Araştırmalar Derneği olarak önerimiz doğrultusunda bu kongre beş aylık bir çalışmanın ürünü olarak tasarlandı” dedi.

Kentte bulunan doğal koşulların ve insan kaynağında ki çeşitliliğin beslenme kültürünü de etkilediğini vurgulayan Talas, "Malatya'da Hayvansal gıda ağırlığı var. Bitkisel gıda için de yardımcı olabilecek fonksiyonda yemeklerimiz bulunmaktadır. Malatya mutfağı zengin bir mutfak olmakla beraber insanlara çok güzel yemekler sunabilecek vaziyettedir” diye konuştu.

İnsanların bir tek şeyi yemek için bile uçakla her yere gidebildiğini anlatan Talas, “Yeter ki sizin ulaşım ve erişim imkanlarınız yeterli olsun, eleştirilecek bir durum olmasın. Günün her saatinde uygun uçağın olduğu her yere gidebiliyorlar. Gidip kayakta yapabiliyor, yemekte yiyor. Konaklaması gerekirse ki bizim memleketimiz o açıdan iyi on sene öncesinin çok çok ötesindeyiz” dedi.

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar ise 1.Uluslararası Malatya Gastronomi ve Kültür Kongresi’ni İktisadi Kalkınma ve Sosyal Araştırmalar Derneği’yle birlikte düzenlediklerini belirtti.

Çınar, Malatya’nın saklı kalmış olan özellikle gastronomi ve yerel kültürün içerisindeki ürünlerin tanıtımı ve bunların dış dünyaya tanıtımı noktasında kongrenin önemli olduğuna dikkat çekti.

Çınar, konuşmasında şunları söyledi: “Yeşilyurt Belediyesi olarak akademik çalışmalara ve şehrimizin gelişmesine katkı sunacak olan her türlü bilimsel faaliyetlere şuana kadar destek verdik, bundan sonrada bu desteğimiz artarak devam edecektir. Bu kongrenin bizim için ayrı bir önemi de bulunmaktadır. Yeşilyurt Belediyesi olarak yaklaşık 3-4 yıldır Yeşilyurt’un doğal güzelliklerine, ilçenin gastronomisine, kültürüne büyük yatırımlar yaparak, emek veriyoruz. Bu kapsamda daha önce açıklamış olduğumuz Beylerderesi Lezzet Vadisi, ardından Lezzet Caddesi, geçen yıl tanıtımını yapmış olduğumuz 44 çeşit kahvaltıyla güne başlama ve gastronomiye yönelik birçok çalışmaya öncülük yaptık. Yeşilyurt’umuzun var olan kültürünü tanıtmaya gayret gösterdik.”

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan da Malatya’nın insanlık medeniyetinin başladığı Anadolu’yu anayurt yapan destan şehri olduğunu ifade ederek, “Bu en az 10 bin kitabın özetidir. Yazılan ve yazılacak kitapların özeti, ana fikri budur. Dolayısıyla bu şehir eğer insanlık medeniyetinin başladığı yer ise ve Anadolu’yu anayurt yaşan destan şehriyse, burada 12 bin yıllık geçmiş kültür varsa bizim üzerimize sorumluluklar düşüyor. Bu merkez, hakikaten 12 bin yıllık bir geçmişi olan ve bu 12 bin yıl içerisinde değişik uygarlıklar, medeniyetler, kültürleri barındırıyor. Bu medeniyet, uygarlık ve kültürler buraya kalıcı gelenekler, görenekler, inançlar, değerler bırakmıştır. Yöresel mutfağımız tabi ki bu 12 bin yıllık tarihin özetidir” diye konuştu.

Yeşilyurt Belediyesi ile (İKSAD) İktisadi Kalkınma ve Sosyal Araştırmalar Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği 1.Uluslararası Malatya Gastronomi ve Kültür Kongresi 22 Aralık’ta sona erecek./FERDİ DURDU

Anahtar Kelimeler

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Yap Yeni Üyelik

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner82

“Son Üç Gündür Vakalarda Ciddi Artış...
“Son Üç Gündür Vakalarda Ciddi Artış Var”

Haberi Oku