Malatya:
‘Pepino' üretimi anlatıldı

 
 Yeni Malatya-  Battalgazi ilçesinde ‘Pepino’ yetiştirme tekniği anlatıldı.
 Pepino’yu tanıtmak amacıyla 420 metrekarelik bir alana bin 030 adet fide dikilerek demonstrasyon kurulurken Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü  Ali Selvi, beraberinde  Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Şevket Başyiğit  ile Battalgazi Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Fatma Kurt Aydın ile birlikte tarlada incelemelerde bulundu.
 Selvi, inceleme sırasındaki konuşmasında  “ Farklı ürünleri ve yetiştirme tekniklerini çiftçimize öğretmek bu sayede üreticimizin ekonomik alanda güçlü hale gelmesi, Müdürlüğümüzün temel hedefleri arasında olduğunu bu nedenle birçok üründe demonstrayon, tarla günü,  ve çiftçi toplantıları düzenliyoruz” dedi.
 Gıda Tarım ve Hayv ancılık İl müdürü Ali Selvi konuşmasında daha sonra şunları belirtti:
 “Pepino,  kavun aromalı meyve, eti sulu ve ince kabuklu olup meyve ağırlığı genellikle 150-600 gram arasında olan içeriğindeki A ve C vitaminlerinin oldukça fazla olması nedeniyle  çeşitli hastalıklara karşı  vücudun direncini arttırdığı bilinmektedir. Meyvenin ham hâli özellikle şeker hastaları için tavsiye edilir; çünkü tam olgunlaşmamış pepino meyvesinin şeker oranı daha düşüktür. Kalsiyum açısından zengin bir bitkidir.  Bu nedenle Malatya halkının sofralarında artık pepinoyu görmek istiyoruz”
 Pepino ekibi konusunda demonstrasyon sorumlusu Ziraat Mühendisi Akif Canal’da yapılan çalışmalara ilişkin açıklamalarda b ulundu.
 Canal şunları ifade etti:
 “Kolay köklenme şansına sahip olması nedeniyle üretimi genellikle çelik ile yapılmaktadır. Ticari anlamda pepino çelikle çoğaltılır. Elde edilen çelikler torf veya bahçe toprağında hazırlanan çoğaltma ortamında yarıya kadar toprağa sokulurlar. Suyu çok sevdiğinden  sık sık sulama yapılır. Pepino bitkisi ticari anlamda yapıldığında işçiliği en aza indirmek ve verimi yüksek rekolteye çıkarabilmek için dikimden önce yerin hazırlanması yapılmalı, sıra üzeri tel çekilmelidir. İdeal olan sıra arası 90-100 cm fide arası 45 cm dir. Fideyi sırığa bağladığınızda budaması ve bakımı çok zor ve zaman alıcı olmaktadır. 1000 m² alana ticari anlamda 2200 fide dikilmektedir. Bunun getirisi ise tam anlamıyla budama ve sulama zamanında ve yeterli derecede yapılır ise normal şartlarda en asgarisi her bir fide 5 kg meyve verir. Bu da dekarda en az 11 ton gibi bir rakam olur. Bitki aşırı ilaç ve gübre istememektedir” 

Yeni Malatya Gazetesi
Anahtar Kelimeler

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Yap Yeni Üyelik

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Grup yollarında altyapı çalışmaları tamamlandı
Malatya Büyükşehir Belediyesi Arapgir ilçesini Sipahiuşağı- Konducak- Çakırsu- Bostancık-Boğazlı grup...

Haberi Oku