Malatya:
Yılın ilk kiraz hasadı Battalgazi MYO'da yapıldı


GÜLER HAZAR

Malatya’da ilk kiraz hasadı Battalgazi Meslek Yüksek Okulu bünyesindeki araştırma ve uygulama bahçesinde yapıldı.

Türkiye genelinde olduğu gibi, Malatya’da da 30 Mart gecesi meydana gelen ve başta kayısı olmak üzere çok sayıda meyve türünün henüz çiçeklenme aşamasında iken yanmasına neden olan don olayının yarattığı sorunlar hala sıcaklığını korurken, don olayından etkilenmeyen çok az alandan biri olan İnönü Üniversitesi Battalgazi Kampüsü’nde yılın ilk kiraz hasadı yapıldı.

İnönü Üniversitesi Battalgazi MYO Araştırma ve Uygulama Bahçesi’nde yapılan hasatta yaşları 5 ila 6 arasında değişen kiraz ağaçlarında, dalbastı (0900 Ziraat) kirazları, Battalgazi MYO sera çalışanları tarafından indirilerek kasalara dolduruldu.

‘İyi Tarım’ uygulamaları kapsamında hayata geçirilen araştırma ve uygulama bahçesinde, kiraz, vişne, erik, şeftali yetiştiriliyor. Araştırma ve uygulama bahçesi aynı zamanda Battalgazi MYO Bahçe Tarımı Bölümü öğrencilerinin uygulamalı eğitim alanı olarak kullanılıyor.

Bahçe Tarımı Bölümü Öğretim Görevlisi Eren: Yeşilyurt’tan 15 gün daha erken hasat yapıyoruz

Araştırma ve Uygulama Bahçesi’ndeki kiraz yetiştiriciliği ile ilgili bilgi veren Battalgazi MYO Bahçe Tarımı Bölümü Öğretim Görevlisi Gültunay Eren, Battalgazi Kampüsü’ndeki kiraz hasadının kirazı ile ünlü Yeşilyurt ilçesinden 15 gün daha erken yapıldığını belirtti. Malatya’da yaşanan don olayı nedeniyle geniş bir coğrafyada başta kayısı olmak üzere çeşitli meyvelerin çiçeklenme ve meyveye durma aşamasında yandığına dikkat çeken Eren “Battalgazi Kampüsü’nde hava sirkülasyonu nedeniyle soğuk havanın oturmadığını düşünüyoruz. Don olayı, farklı klimatolojik faktörlerin de devreye girmesiyle burada diğer alanlardaki kadar etkili olmadı. Bu nedenle sınırlı miktarda da olsa kiraz hasadı yapılabildi” dedi.

Kirazın Türkiye meyveciliğinde ihracat açısından önemli bir yer tuttuğunu belirten Gültunay Eren, “Buradaki araştırma ve uygulama bahçemizdeki kiraz Malatya’nın ünlü dalbastı kirazı. Meyvecilik literatüründeki adı ise 0900 Ziraat olarak geçer. Kirazın hasat edildiği dönemde başka meyvenin olmaması kirazı daha da önemli kılıyor” diye konuştu.

Türkiye’de kiraz üretiminin sert çekirdekli meyveler arasında kayısı ve şeftaliden sonra 3. sırada yer aldığını kaydeden ve Malatya’nın bu alanda Türkiye üretimine katkı yaptığını belirten Eren, “Kiraz antioksidan özelliği ile sağlık açısından son derece faydalı bir meyvedir. Ayrıca soğuk hava zinciri avantajı ile Mayıs ayı başından Temmuz ayının ortalarına kadar raflarda yer almasıyla değer kazanan bir meyvedir” bilgisini verdi. 



Yeni Malatya Gazetesi
Anahtar Kelimeler

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Yap Yeni Üyelik

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Gürkan, anlaşmaları bitirdi, çadırı söktürdü
Fuar Çadırlarına Birkaç Haftalığına 1 Milyon TL Kira Ödenmiş!

Haberi Oku