Tohinik ilk öğütme esnasında ortaya çıkan ve adına bulgur unu denilen kepekli bir un  aslında.

Bu kepekli un öğütme esnasında ortaya çıktığında biz çocuklar için en keyifli ve muzipliğin doruğa çıktığı anlardı o anlar, birer avuç ağzımıza alıp karşımızdaki akranımıza arkadaşımıza unu üfleyerek karşıdaki kişinin yüzünün bembeyaz olmasına katıla katıla gülerdik. Tabi ki bu un sadece muziplik için öğütülmüyordu. İşte orada annelerimiz devreye giriyor önceden beraberinde getirdikleri dut pekmezini bir leğene koyup üzerine Tohinik dediğimiz kepekli unu boca edip çiğköfte yoğurur gibi yoğurup yine çiğköfte gibi sıkmalayıp, değirmendeki o yorgunluğu gerginliği damaklara verilen lezzetle minimuma indiriyordu.

Malatya Valiliğimizin destekleriyle hazırlanan ve benim de yazarlarından biri olduğum “Malatya Mutfak ve Yemek Kültürü” isimli eserde özellikle çocukluğumuzun unutulmayan tadı Tohinik Helvasının da yeralmasını düşündüğümde fotoğrafla birlikte tarifine yer vermek için bulgur ununu uzun bir arayış sonrası Ethem in Değirmeni adıyla Malatya nam salan bulgur ve un mamulleri satan işyerinde bulmuştum.

İşyeri sahibi önce tuhaf tuhaf yüzüme bakmış ne yapacaksın sorusunu sormadan Tohinik Helvası yapacağımı belirtince hoşuna gitmiş vay be bunu unutmayan da varmış demişti.

Günümüzde her gün gazetelerde TV’lerde tağşiş edilmiş ürünlerin haberlerini okuyoruz dinliyoruz, doğal beslenmenin önemi gün geçtikçe daha da önem kazanıyor. Çocuklarımız çok zararlı atıştırmalıklar, suni çerezlerle besleniyor.

Tohinik Helvası sadece pekmez ve kepekli unla yapılan ve kolay hazırlanan bir atıştırmalık aslında. Geçtiğimiz hafta Kunduru Buğdayı belgeseli çekimlerinde bize ev sahipliği yapan Malatya Pazarı Palancı Firmasının üreticisi Orhan Alkaya nın çiftliğinde bulgur çeşitleri ve bulgurla yapılan bazı yemeklerin tanıtımı esnasında Tohinik Helvasının da tanıtımını yapmak aklıma geldi ve Orhan Alkaya’nın çiftliğinde üretilen dut pekmezi ve Bulgur unundan yapılan Tohinik Helvasına biraz daha lezzetli olsun diye çekilmiş ceviz varsa onu da katalım dedim.

Cevizin tabi ki artık sonları olduğu için Orhan Bey in eşi Çekilmiş Badem var ondan ekledim dedi. Ve ortaya kıtır kıtır badem lezzetiyle harika bir Helva çıktı. Belgesele bu unutulan lezzet de girmiş oldu.

Eskisi gibi buğday kaynatıp değirmende özel olarak öğütme işleminin azalması nedeniyle Tohinik Helvasının da unutulmaması gelecek nesillere aktarılması için bu yazıyı kaleme alma gereği duydum. Evladını canından çok seven Anne Babalara, ilimizde ki lezzet mekanlarına pastane ve cafe sahiplerine bir görev yüklemek gerekiyor tam da bulgur öğütme yani, değirmenlerde bulgur ununun bol bol bulunduğu bir zamanda, gelin Asırlardır geleneksel olarak yediğimiz lezzetli besleyici tamamen doğal Tohinik Helvasını yeniden evlerimize sofralarımıza ikramlarımıza koyalım.

Buradan ilimizdeki 5 yıldızlı otellerin, restoran ve kafelerin şeflerine sesleniyorum bu basit helvayı aslını bozmadan doğallıktan uzaklaşmadan ceviz, badem, kayısı çekirdeği, fındık gibi besleyici kuruyemişlerle, hatta tahinle doğal olan ürünlerle lezzetini daha da geliştirip Malatya Gastronomisine kazandıralım. Çay kahve ikramlarımızda bardağın, fincanın yanına birer sıkma helvayı şirketinizin ikramı olarak ilave edelim. Hatta Belediyelerimizin ilgili birimlerince Tohinik Helva yarışması yapalım çeşit çeşit tarifler ortaya çıksın. Kayıt altına alalım.

Değirmenlerimize, zahirecilerimize, hatta yerel marketlerimize de bir önerim var bulgur ununu güzel şık ambalajlara koyarak Tohinik Helvası tarifini de ambalaja ekleyerek bol bol satışa sunalım.

Asırlık değirmen kültürümüzün bir gastoronomik değeri olan Tohinik Helvasını gelecek nesillere aktaralım, hatta tescil için müracaatta bulunalım.

Var mısınız?

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Yap Yeni Üyelik

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.