Göz kızarıklığı nedir?

Göz kızarıklığı büyükten küçüğe herkesin yaşadığı bir sorun. Özellikle rüzgarlı kış günlerinde ve ışık yansımasının fazla olduğu karlı ortamlarda gözlerde sulanma ile kızarıklık çok daha sık görülür. Bu durum konjunktiva (göz kapaklarının iç yüzeyini ve gözlerin beyaz kısmının üzerini kaplayan ince ve şeffaf bir zar) damarlarının genişleyerek verdiği tepki sonucu gelişir.

Şeyma Önal
ÖZEL HABER Şeyma Önal Tüm Haberleri

Göz Kızarıklığı Görme Kaybına Yol Açar mı?

Göz kızarıklığının bir günden uzun sürmesi, yayılması veya eşlik eden batma, görme azlığı, kaşıntı, ağrı gibi bulguların olması doktora başvurmanızı gerektirir. Örneğin göz tansiyonunun yükselmesine bağlı gelişen kızarıklık durumunda, görme siniri hasarı oluşup ciddi görme kaybı gelişebilir. Bir diğer örnek olarak göz içinde kalan yabancı cisim enfeksiyon oluşturabilir ve bunun sonucunda da ameliyat gerektirecek durumlar ortaya çıkar. Kalıcı olabilen bu sorunların önüne geçmek için de erken tanı ve tedavi büyük önem taşır.

Göz Kızarıklığı Nasıl Geçer?

Gözlerde kızarıklık tedavisi altta yatan nedene göre şekillenir. Kızarıklığın altında yatan neden mikrobik ise antibiyotikli damlalar, kuru göz ise suni gözyaşı preparatları, alerji ise antialerjik damlalar verilir. Göz içi iltihaplanmasında o bölgeye uygulanan topikal ve/veya sistemik kortizon tedavisi yapılır. Bu sorunlar tedavi edildiğinde gözdeki kızarıklık da ortadan kaybolur.

Kimyasal Maddeyle Temas Ettiyse Ne Yapılmalı?

Göz kızarıklığına neden olan etken göze kimyasal bir sıvının veya gazın gelmesi ise hızlı hareket etmek çok önemli. Çünkü tedavide geç kalındığında hasar gözün delinmesine kadar ilerleyebilir. Dolayısıyla yapılacak olan ilk şey; saniyeler içinde gözü ve çevresini bol suyla yıkamak olmalı. Sonrasında kimyasal maddenin paketiyle birlikte en yakın sağlık merkezine başvurulması gerekir. Bu tabloda tedavi, gözü serum fizyolojik ile bolca yıkadıktan sonra kimyasal maddenin içeriğine ve gözdeki hasara göre düzenlenir.

Göz Tansiyonu Kızarıklığın Nedeni

Göz kızarıklığının altında yatan bir başka neden de tedavide geç kalındığında görme kaybına yol açan; göz tansiyonu (glokom). Bu tabloda göz içi basıncının acil olarak kontrollü bir şekilde düşürülmesi gerekir. Aynı tablonun diğer gözde de gelişmemesi için her iki göze YAG lazer iridotomi (göz içi basıncını düşürmek için gözün renkli kısmında alternatif bir yol oluşturulur) işlemine başvurulur.

29 Eki 2023 - 17:55 - Yaşam

Muhabir  Şeyma Önal


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Malatya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Malatya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Malatya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Malatya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.