Aşırı uykululuk sorunu yaşayan kişiler günün herhangi bir anında, birkaç kez uykuya yenik düşebilir. Üstelik bu an, hayati tehlikeye neden olabilecek bir makine kullanım sırasında ya da trafikte araç kullanırken bile yaşanabilir. Uyku hali kişinin iş ve sosyal hayatını etkilerken sık sık basit kazalar yaşamasına neden olabilir.
Toplum genelinde yüzde 5 civarında görülen hipersomni kadınlarda daha sık yaşanır. Ergenlik ve erişkinliğin başlangıç dönemlerinde (17-24 yaş dönemi) daha fazla görülür.
Hipersomninin etkisini artırdığı dönemlerde kişi gece toplam 12 saat civarında uyumasına rağmen gün içerisinde uyku isteği ile mücadele etmek zorunda kalır. Bu durum da sürekli bir uyuşukluk, konsantrasyon sorununa neden olur.
Hipersomni Nedenleri ve Türleri
Hipersomni; birincil hipersomni ve ikincil hipersomni olmak üzere ikiye ayrılır.
Birincil Hipersomni
Kendi içerisinde Narkolepsi Tip 1, Narkolepsi Tip 2, Kleine-Levin Sendromu ve idiyopatik hipersomni olmak üzere dörde ayrılır.
Narkolepsi Tip 1: Bu kişilerde beynin uyanıklık ve REM uykusunu düzenlemekle görevli olan hipokretin adlı nörokimyasal madde seviyesinde düşüklük vardır. Narkolepsi Tip 1 hastalarında en az 3 aydır devam eden engellenemez uyku ihtiyacı ve gün içi kestirmeleri olmalı, buna katapleksi olarak adlandırılan, bilinç tamamen açıkken ani bir emosyonel tetiklenme sonucu ani kas zayıflığı eşlik etmelidir. Diğer hipersomna tiplerinden farklı olarak gündüz uyumaları daha kısa olmasına rağmen kişiyi rahatlatır. Narkolepsi Tip 1 genellikle ergenlik ve erişkinliğin başlangıç dönemlerinde daha fazla görülür. Rahatsızlığa halüsinasyon ve uyku felci de eşlik edebilir.
Narkolepsi Tip 2: Bu narkolepsi tipinde emosyonel değişiklik sonucunda ani kas zayıflığı gelişmez. Hipokretin seviyeleri normaldir ve hastalığın yarattığı etkiler daha düşük seviyededir. Narkolepsi Tip 2 sıklıkla ergenlik yaşlarında görülür.
Kleine-Levin Sendromu: Bu sendromda tekrar eden şiddetli hipersomni atakları yaşanır. Genellikle genç yaştaki erkekleri etkiler. Ataklar sırasında sıklıkla zihinsel, davranışsal bozukluklar görülür. Bu sorunlara psikolojik bozukluklar da eşlik edebilir. Atak dönemleri dışında uyku sorunu yoktur.
İdiyopatik Hipersomni: Nedeni bulunamayan hipersomnilere verilen addır. Bu kişiler geceleri yeterli sürelerde uyudukları halde gün içerisinde şiddetli şekilde uykulu hissederler.
İkincil Hipersomni
İkincil hipersomnide yaşanan uyku sorununun arkasında başka sağlık sorunları, bazı ilaçların kullanımı, alkol tüketimi ve yetersiz uyku bulunur.
Başka Hastalıklar: Tiroid bezinin az çalışması, beyin iltihabı, MS hastalığı, Parkinson, uyku apnesi, obezite, uykuya dalmakta zorluk, MSA hastalığı, kas gevşeme sorunu, depresyon ve bipolar bozukluk gibi psikolojik rahatsızlıklar, genetik sağlık sorunları, kafaya alınan darbe, tümör varlığı ve merkezi sinir sistemi hastalıkları ikincil hipersomni nedenleri arasında yer alır.
İlaç ve Alkol Kullanımı: Sakinleştiriciler, tansiyon, epilepsi, Parkinson ilaçları, bazı kas gevşeticiler, şizofreni benzeri akıl hastalıklarının tedavisinde kullanılan kimi ilaçlar, içeriğinde haşhaş bulunan ilaçlar, esrar ve alkol kullanımı hipersomniye yol açabilir. Bir diğer etken de dikkat eksikliği ve hiperaktivite tedavisinde kullanılan uyarıcı ilaçların kesilmesidir.
Yetersiz Uyku: Yeterince uyumayan kişilerde ilerleyen zamanlarda hipersomni gelişebilir. Uyuyamamanızın nedenleri arasında uykunuz geldiğinde uyumamak, fazla kahve ve çay tüketmek, uykudan hemen önce spor yapmak gibi nedenler bulunabilir.
Hipersomni Belirtileri
Hipersomni belirtileri şöyle sıralanır:
Gece 10 saat veya daha fazla uyunmasına rağmen gündüz uykulu halde dolaşmak, zaman zaman uykuya yenik düşmek,
Kişinin gece uykusundan sonra sabahları uyanmakta güçlük çekmesi, gün içinde uykuya yenik düşüp uyandıktan sonra kendisini sersem veya agresif hissetmesi,
Gündüz uyuduktan sonra dinlenmiş ve yeniden uykuya ihtiyaç duymayacak şekilde uyanamamak,
Günün tamamına yayılmış gerginlik, agresyon,
Kendisini huzursuz hissetmek,
Düşünme ve karar almada güçlük, konsantrasyon ve hafıza sorunları,
Yemek yeme isteğinde azalma,
Baş ağrısı,
Gün içinde sanrılar yaşanması,
Tüm güne yayılmış yorgunluk hissi,
İçe kapanma, çevreye karşı kayıtsızlık,
Gün içinde sersemlemekten kaynaklı çeşitli kazalar yaşamak.
Yorum yazarak Yeni Malatya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Malatya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Malatya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Malatya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Yeni Malatya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Malatya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Malatya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Malatya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.