Kestanenin Faydaları
Soğuk kış gecelerinin sıcacık yiyeceği kestane… Kestane eski zamanlarda sobanın üzerinden yayılan kokusu ve çıtır çıtır sesiyle iştah açıyordu. Demir, sodyum, potasyum, magnezyum, çinko, A, E ve C vitamini gibi birçok besin ögesini bulunduran kestanenin faydası çok. Damağa hitap eden vitamin deposu kestane, özellikle kışın salgınla gelen gribe karşı bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirir. Lezzetine kanıp aşırı tüketilmemesi gereken kestanenin bilinmeyen faydaları…
Karbonhidrat ve Lif İçeriği Yüksektir
Kestane, karbonhidrat içeriği yüksek bir besindir. 3 orta boyu, 1 dilim ekmeğe eşittir. Düşük yağlı, bol lifli ve kabuklu bir tohum olan bu besin, diğer kabuklu yemişlerin aksine vitamin ve mineral açısından da oldukça zengindir. Ancak yüksek karbonhidrat içeriği nedeniyle diyabeti olanlar tüketirken mutlaka porsiyon kontrolü yapmalı.
Sindirime Yardımcı
Yüksek lif içeriği sayesinde kestane, tuvalete çıkmayı da kolaylaştırabilir. Bağırsak sağlığınıza fayda sağlayacak olan bu besin, bağırsaklardaki yararlı bakterilerin beslenmesine ve sindirime yardımcı olur.
Antioksidan Zengini
Kestanenin antioksidan içeriği çok güçlüdür. C vitamini, gallik asit, ellagaik asit, tanenler, alkoloidler, lutein, zeaksantin ve çeşitli polifenoller kestanedeki antioksidanlardır. C vitamini serbest radikallerin neden olduğu hastalıkların önlenmesinde güçlü bir antioksidan olarak öne çıkar. Gallik ve ellagik asidin kalp hastalıkları riskini düşürmeye, tümörlerin büyümesini ve yayılmasını engellemeye ve insülin direncini azaltmaya destek olduğu belirtilmiştir.
Bağışıklığınızı Yükseltir
Enfeksiyonlara karşı koruyucu özelliği olan A vitamini, antikor oluşumuna yardımcı olan C vitamini, antioksidan olarak görev yapan E vitamini bağışıklığı güçlendiren vitaminlerdir. Ara öğünlere yayılarak tüketilecek günde 3-6 tane küçük boyu, içerdiği C vitamini ile bağışıklığın güçlendirilmesine katkı sağla; hücrelerin yaşlanmasına karşı da savaşır.
Kansere Karşı Koruyucu
Kanser hücrelerinin çoğalmasını engellemeye yardımcıdır ve metastazı önlemeye katkı sağlar. Aynı zamanda mükemmel bir potasyum kaynağıdır.
Hamilenin Dostu
Kestane, hamilelik süresince de sağlıklı bir seçim olabilir. Hamilelikte yüksek seviyede folik asit içeriği sayesinde fetusun sinir sistemi ve sağlıklı beyin gelişimine katkı sağlar.
Tansiyonu Dengeler
İçerdiği yüksek potasyum ile kan basıncını düzenler, hipertansiyonu önler, kalp damar hastalıklarından korur. Bu özelliklerinden dolayı tuzlu kuru yemişlerden ziyade daha çok sağlıklı bir alternatif olabilir. Sodyum ile birlikte çalışarak vücudun su dengesinin ayarlanmasında görevli olan kestanenin 100 gramında 486 mg potasyum bulunur. Bu yüksek içerik ile diyetle alınan potasyum ihtiyacını karşılamak için de iyi bir kaynak olarak öne çıkar.
Yorum yazarak Yeni Malatya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Malatya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Malatya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Malatya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Yeni Malatya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Malatya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Malatya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Malatya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.