Yaban mersininin faydaları nelerdir, nasıl tüketilir?

Yaban mersininin faydaları hakkında bilgi edinmek, nasıl tüketileceğini öğrenmek ve konu hakkında detaylı bilgi edinmek için yazımızı okuyabilirsiniz.

Şeyma Önal
ÖZEL HABER Şeyma Önal Tüm Haberleri

Yaban Mersini Nedir?

Çay üzümü, çoban üzümü, ayı üzümü gibi isimlerle de anılan yaban mersini, fundagiller familyasından, odunsu yapıda sahip bir bitkidir. Ilıman iklimi seven yaban mersini kırmızıdan mor renge kadar dolgun ve etli meyvelere sahiptir. Tatlı ekşi bir tadı vardır. Meyveleri temmuz-eylül ayları arasında toplanır. Islah edilmiş yaban mersinlerinin tohumları ile yetiştirilen bitkilerin meyvesi ıslah edilmemiş yaban mersini meyvesinden daha lezzetli olur.

Yaban Mersini Nerede Yetişir?

Ilıman, nemli ve yüksek yerleri seven bu bitki ülkemizde ağırlıklı olarak Karadeniz Bölgesi’nde yetişir. Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Samsun ve Sinop’un yüksek kesimlerinde yaban mersini kendiliğinden yetişmektedir. Asitli topraklarda kolaylıkla büyüyen yaban mersininin Karadeniz Bölgesi’nin yüksek kesimlerinde doğal olarak yetişmesinin nedenlerinden biri de bölgenin topraklarının asit oranının yüksek olmasıdır.

Yaban Mersini Faydaları

Yaban mersini, lif, C vitamini, B6 vitamini, folat içerikleriyle öne çıkar. Vitamin ve mineraller bir araya geldiğinde yaban mersini faydaları saymakla bitmez. Küçücük bu meyve, büyük bir fayda deposudur. Tansiyonu dengelemek, kalp hastalıklarından korumak, hafızayı güçlendirmek, hızlı iyileşmeyi sağlamak yaban mersinin faydalarından bazılardır. Yaban mersini faydaları şöyle sıralanabilir:

Yaban Mersini Hafızayı İyileştirir

Yaban mersini ve diğer koyu renkli çilek gibi meyveler, tıpkı yeşil yapraklı sebzeler gibi anti-inflamatuvar ve antioksidan etkileri oldukça güçlü besinlerdir. Antioksidanlar beynin yaşlanmasına ve nörodejeneratif hastalıklara zemin hazırlayan oksidatif strese karşı savaş açarlar. Özellikle yaban mersininin içindeki antioksidanların beyin hücreleri arasındaki sinyal iletimini geliştirebileceği gösterilmiştir. Araştırmalara göre yaban mersini tüketen yaşlı kadınlarda bilişsel düşüş daha yavaş olmaktadır. Yaban mersini aynı zamanda hafızayı iyileştirmeye ve kısa süreli hafıza kaybını geciktirmeye de yardımcıdır. Mevsiminde taze yenmesi önerilen yaban mersini ve koyu renkli çilek gibi meyvelerin hafızanıza etkisini tüm yıla yayabilmek için bu lezzetli meyveyi dondurulmuş ya da kurutulmuş olarak da tüketebilirsiniz.

Kanseri Önlemeye Yardımcı Olur

Yaban mersininin içinde bulunan C vitamini, A vitamini ve diğer bitkisel besinler, hücreleri kansere bağlı serbest radikallerin zararlarına karşı korumaya yardımcı olur. Araştırmalara göre yaban mersinindeki antioksidanlar vücuttaki iltihabı azaltabilir. Yaban mersininde bulunan folat, DNA sentezi ve onarımında etkilidir. İçeriğindeki folat sayesinde yaban mersini, antioksidan etki göstererek kanser hücrelerinin oluşumunu önleyebilir. Ancak nötropenide olan onkoloji hastalarının takiplerini gerçekleştiren hekimlerinden onay alarak tüketmelerinde fayda olduğunu hatırlatmak isteriz.

Kan Şekerini Dengeler

Bir fincan yaban mersininde yaklaşık olarak 3,6 gram lif bulunur. Araştırmalar, yüksek lifli besinler tüketen tip 1 diyabet hastalarının kan şekerinin düşük olduğunu ortaya koyuyor. Lifli besin tüketen tip 2 diyabet hastalarında ise kan şekeri ve insülin düzeyleri iyileşebiliyor. Özellikle diyabetli bireyler meyve tüketimleri esnasında süt, yoğurt, kefir veya çiğ kuruyemiş gibi bir yardımcı kaynakla tükettikleri taktirde daha kaliteli bir şeker regülasyonu sağlayacaklardır.

Yaban Mersini Kalp Sağlığını Korur

Yaban mersinin içinde bulunan lif, potasyum, folat, C vitamini, B6 vitamini kalp sağlığını destekler. Yaban mersininin kolesterol içermemesi de kalp sağlığı açısından önemlidir. Özellikle yaban mersininin liften zengin yapısı kandaki kötü kolesterol miktarını azaltmaya ve dolayısı ile kalp hastalığı riskini düşürmeye yardımcı olur. B6 vitamini ve folat, kalp sorunlarına yol açabilen yüksek homosistein düzeylerinin düşürülmesini sağlar.

# savaş

31 Eki 2023 - 16:56 - Yaşam

Muhabir  Şeyma Önal


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Malatya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Malatya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Malatya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Malatya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.