Keçiboynuzunun faydalarını biliyor musunuz?

Vitamin ve mineral zengini keçiboynuzu, son yıllarda sağlıklı atıştırmalıklar listesine girdi. Unu ve pekmezi de tüketilen bu besinin bilinmeyen faydalarını derledik.

Şeyma Önal
ÖZEL HABER Şeyma Önal Tüm Haberleri

Keçiboynuzu Nedir?

Keçiboynuzu (Ceratonia Siliqua) veya harnup, baklagiller familyasından olup gelen bir ağaçtır. Akdeniz ikliminin olduğu yerlerde yetişen keçiboynuzu ağacının keçiboynuzu adı verilen bakla görünümlü meyveleri hep lezzetli bir atıştırmalık hem de sağlıklı bir besindir. Keçiboynuzunun yaygın kullanılan bir diğer adı ise harnuptur.

Keçiboynuzunun Faydaları Nelerdir?

Kalpten kansere, diyabetten hipertansiyona kadar pek çok hastalıktan sağlıklı ve dengeli beslenme sayesinde korunabiliriz. Sağlıklı beslenmede mutfağınızdan eksik etmemeniz gereken bitkiler arasında keçiboynuzu da bulunur.
Keçiboynuzunun içerdiği çözünmez posa, polifenoller ve taninler ile sağlığa olumlu etkileri bulunur. Özellikle antioksidan özelliğiyle de kalp-damar sağlığına yarar sağlar. Keçiboynuzunun faydaları…

Kabızlığı Önler

İçeriğinde bulunan çözünmez posa, bağırsak ve sindirim sistemine de olumlu etkiler sağlar. Vücuttaki suyun tutulmasını sağlayarak bağırsak içinde besinlerin hareket etmesine yardımcı olur. Sindirilemez bir özelliği olması nedeniyle bağırsakların süpürgesi görevini görür, dışkıya yumuşatarak hacim kazandırır. Böylece kabızlığı önler. Süte kakao yerine keçiboynuzu unu koyup içebilirsiniz.

Kansere Karşı Savaşır

Keçiboynuzu önemli miktarda yoğunlaştırılmış tanen içerir. Suda çözünebilen bu polifenoller, kanser ve diğer ciddi hastalıklarla savaşmaya yardımcı olabilecek antikanserojenik ve antimutajenik özelliklere sahiptir.

Kalp-Damar Sağlığını Korur

Kan kolesterol düzeyinin normalin üzerinde olduğu durumda düzenli olarak keçiboynuzu unu tüketilmesi üzerine yapılan bir çalışmada, kan kolesterol düzeyi ve LDL kolesterolü (kötü kolesterol) üzerine olumlu sonuçlar elde edildi. Yapılan çalışma gereği, kan kolesterol düzeyi normalin üzerinde olan kişiler 2 ay boyunca çiğ şekilde 10 gram keçiboynuzu unu tüketti. Su, süt veya yoğurda katılarak keçiboynuzunun 2 ay tüketilmesi sonucunda değerlerin normale döndüğü gözlendi. Buna benzer yapılan çalışmalar, keçiboynuzunun kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişilerde de koruyucu ve tedavi edici olarak kullanılabildiğini gösterir. LDL kolesterol ve total kolesterolü düşürmeye yardımcı olduğundan dolayı hiperlipideminin azalmasını sağlar, kanı temizleme özelliği bulunur ve damar tıkanıklığı riskini azaltır.

Öksürük Tedavisinde de Kullanılır

Keçiboynuzunun sindirim sistemi ve kalp-damar sağlığının yanı sıra başka faydaları da bulunur. Keçiboynuzunun bu faydaları şöyle sıralanır:

-Yüksek kalsiyum içeriği sayesinde kemik sağlığını olumlu etkiler.
-Balgam söktürücü özelliği ile öksürük tedavisinde kullanılır.
-Akciğerleri temizler, sigaranın yarattığı hasarı azaltmaya çalışır.
-Alerjik hastalıklara, astım ve bronşite iyi gelir.

31 Eki 2023 - 17:12 - Yaşam

Muhabir  Şeyma Önal


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Malatya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Malatya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Malatya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Malatya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.