İki günlük gezi programı kapsamında Malatya’ya gelen Gastronomi Tur Rehberi Heyeti, Yeşilyurt Kent Konseyi tarafından yapılan organizasyonla, Yeşilyurt’un yemek kültürü, geleneksel hayatı ve tarihi zenginliklerini tanıtmak amacıyla Yeşilyurt Belediyesi tarafından hizmete sunulan Yeşilyurt Lezzet Caddesindeki kültürel mekânları incelediler.

Yeşilyurt Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi tarafından işletilen Yeşilyurt Mutfağında düzenlenen programa katılarak, Yeşilyurt mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden olan coğrafi işaret tescil belgeli kiraz yaprağı sarma köftesinin hazırlanışı ve sunumu hakkında yetkililerden bilgiler aldılar.

Kiraz yaprağı sarma köftesini sarmayı ihmal etmeyen tur rehberleri, Yeşilyurt’un farklı lezzetleriyle gastronomi dünyasına girmeyi hak eden bir ilçe olduğunu ifade ettiler.

Başkan Çınar gezinin ardından misafirlerini Yeşilyurt Mutfağında ağırlayarak Yeşilyurt’un tarihi zenginlikleri ve yemek kültürünü anlattı.

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, “ 2 günlük Malatya gezi programına Yeşilyurt’ta başlayan tur rehberlerimizi tarihi bölgelerimizden Çırmıhtı’da ağırlamaktan onur duymaktayız. Yeşilyurt Belediyesi olarak ilçemizin tarihi, kültürü, medeniyeti ve yemek kültürünü bugünden geleceğe taşımak adına planlı ve programlı çalışmalarımızın ardından birbirinden değerli özel eserleri, ilçemize kazandırdık. Yeşilyurt’un tarihi zenginlikleri ve kültürünün yakından tanınması ve bilinmesi içinde ismini Lezzet Caddesi olarak değiştirdiğimiz bu caddemizde atıl vaziyette olan tarihi tescilli konaklarımızın hepsine farklı fonksiyonlar yükleyerek iç ve dış turizme kazandırdık. İlçemizde tabiat güzellikleri var, tarih var, kültür var, yemekleri harika, bizlerde işte bu var olan güçlü potansiyeli bir çatı altında buluşturup, ilçemizin tarihini dünyanın beğenisine sunmak içinde hiç durmadan çalışıyoruz. “ dedi.

Başkan Çınar, “Dalbastı kirazımız, içli köftemiz, tandır ekmeğimiz, kiraz yaprağı sarma köftemiz, banazı karası üzümümüz ve analı kızlı yemeğimizin tescil belgesini aldık. İlk aşamada 15 olan yemeklerimizin 6’sının tescil belgelerini aldık, diğerleri içinde çalışmalarımız sürüyor. Yöresel yemeklerimizin satışı ve sunumunu yapan bu işletmelerimizle koordinasyonlu çalışmalarımız neticesinde , etli ve sulu yemeklerimiz başta olmak üzere 44 çeşitten olan kahvaltılıklarımızın sunumunun en güzel şekilde gerçekleşmesi içinde ne gerekiyorsa yapıyoruz. Osmanlı saray mutfağının en güzel lezzetlerinden olup padişah yemeği olarak bilinen kiraz yaprağı sarma köftemiz başta olmak üzere diğer tüm yemeklerimiz ve meyvelerimizle gastronomi dünyasında yer alabilecek bir hüviyete sahibiz. Türkiye’de sadece Yeşilyurt’ta yapılan çok farklı lezzetlere sahibiz, bu konuda iddialıyız. Sizlerin de destekleri ve yönlendirmeleri neticesinde inşallah ilçemiz hem ülkemizde hem de dünya genelinde ki tüm turistlerin dikkatini çekecektir. Yeşilyurt Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifimizin faaliyetlerinin yanı sıra Tarımsal Hizmetler Müdürlüğümüzün çatısı altında da bu anlamda aktif bir çalışma yürütülüyor. Şu anda sizleri ağırladığımız Yeşilyurt Mutfağımız da yöresel yemeklerimizi gelen ziyaretçilerimizi nezih ve güzel bir ortamda sunuyoruz. 8 farklı müzemizle, sokak sağlıklaştırmalarımızla, konaklarımızla, kültür mekanlarımızla ve diğer tüm projelerimizle bölgemizin var olan tarihini ve kültürünü gözler önüne seriyoruz. Vegan ve vejeteryan yemeklerimizi tanımak, bilmek ve buranın eşsiz lezzetlerini yerinde tatmak isteyen herkesi Yeşilyurt’a bekliyoruz.” diye konuştu. Bülten